Grillade revben på amerikanskt sätt
ca 1,2 kg revben som delas i mindre bitar (2-4 pers. beroende på aptit)
Koka upp:
1 liter vatten + 2 buljongtärningar + 0,5 dl kinesisk el japansk soya + 2 vitlöksklyftor. Lägg i revbenen och låt sjuda ca 20 minuter. Låt kallna i lagen. Det här kan t o m förberedas dagen före.
Vid grillningen:
Ta upp revbenen och dela eventuellt i mindre portionsbitar. Pensla dem överallt med en grillglasyr. Grilla dem. Det går snabbt, de ska bara värmas till lite. Pensla gärna med mer grillglasyr under tiden. Servera revbenen med nykokta potatisar och en barbecuesås. (recept här under)
Barbecuesås
1 stor gul lök som hackas o fräses i lite olja.
1 burk krossade tomater.
1/2 burk krossad ananas
1 krossad vitlöksklyfta
2 msk honung
1/2 dl chilisås (i nödfall ketchup)
Det här kokas i ca 10-15 minuter
Grillglasyr 2
Blanda ihop:
3 msk olja
2 msk chilisås
2 msk soya
2 tsk fransk senap
1 msk honung
Pensla revbensspjällen med den här glasyren.
Grillglasyr 1
Blanda ihop:
1/2 dl soya
1 dl ketchup
1 dl honung
1-2 krossade vitlöksklyftor
Pensla revbensspjällen med den här glasyren.
Honungsmarinerade revbensspjäll
Ca 1,2 kg revben (ska inte delas och räcker till 2-4 pers)
Gör så här:
Pensla spjällen med marinaden. Låt gärna ligga ett par timmar. Grilla på din grill, eller stek i ugnen 200 grader. Lägg då spjällen med benen upp tillsammans med marinaden och några stora potatisar på en braspanna. Vänd efter ca 25 min. Ös ofta. Ev späd med vatten.
Marinad: Gör så här:
3 msk honung 2 msk citronsaft 1 tsk salt 1/2 msk matolja 1 tsk svartpeppar 1/2 tsk ingefära
Det här tar ca drygt 1 timme o 15 min i ugnen. Passa noga! Sänk hellre värmen till 175 grader räkna 1,5 timme istället.
Kinagryta
(4 port)
Strimla 1/2 kg fläskkött o bryn i matfett
Tillsätt nu efter hand:
1,5 dl vatten och 1 dl vinäger och 1 tsk salt
3 msk kinesisk soya, 1 tsk svartpeppar
3 msk honung samt 1 tsk koriander
2 skivade stora lökar
Tillsätt 2 krossade vitlöksklyftor (om du gillar vitlök)
Låt allt det här puttra i ca 40 minuter (eller tills köttet är mört), ät med en sallad till (varför inte prova våra goda salladsdressingar med honung!).