Honungsbåtar
ca 35 st Klä aluminiumformar med en mördeg gjord så här:
200 g margarin
1,2 dl socker
5 dl vetemjöl.
Förgrädda i ugn ca 10 min 175 grader
Gör en fyllning på:
150 g sötmandel som skållats och flagats
1,5 dl socker
1/2 dl honung
3 msk smält margarin
1,5 dl vispgrädde (kaffegrädde eller mjölk)
Allt detta blandas i en kastrull och hettas upp under omröring (blir en tunn smet).
Fyll formarna till hälften och grädda kakorna färdiga i 200 grader (ca 10 min tar det).
Lättlagad smulpaj (rabarber eller äpplen, eller blanda gärna)
Sätt ugnen på 225 grader
Skär ca 5 hg rabarber (och/ eller äpplen) i små bitar.
Blanda dem i en pajform med 1 1/2 dl socker + 1 msk potatismjöl
Pajdegen:
100 g smör (margarin)
1 msk strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Blanda ihop allt snabbt till en grynig massa som strös över rabarbern (äpplena) Och så in i ugnen ungefär 20 minuter.
Hennis kaka
Sätt ugnen på 200 grader
Smält 200 g smör
2 dl socker + 2 ägg vispas lätt
2 dl vetemjöl hälls i (obs det ska inte vara nåt bakpulver)
Häll smeten i en smord och bröad form. Strö över bär; t ex vinbär eller ta vad du har och grädda i ugnen ca 20 minuter.
Pudra över florsocker och servera med vaniljvisp
Äppelkaka
Kakan:
75 g smör (margarin)
1 dl strösocker
2 ägg
1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
ca 800 g goda äpplen t ex Aroma
Täcket:
3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 dl lätt crème fraiche
Gör så här:
Rör smör och socker poröst. Rör ner äggen omväxlande med vetemjöl som blandats med bakpulver och vaniljsocker. Klicka smeten i en smord form rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Skala och klyfta äpplena tunt. Lägg dem i en cirkel utmed formkanten, och resten i mitten. Grädda kakan på nedre falsen i 175 grader ca 30 minuter.
Täcket görs medan kakan gräddas
Rör samman socker, vaniljsocker, ägg och crème fraiche. Ta ut kakan ur ugnen och bred på täcket. Grädda ytterligare 30 minuter tills ytan fått fin färg
Serveras kall (gärna med vaniljvisp).
Bengts äppelkaka
Obs! Godast med riktigt smör!
5-6 äpplen skalas. Ta bort kärnhuset.
Skiva äpplena och lägg dem i en smord form. Skiva över (osthyveln) ung. 3 msk smör
3 msk socker strös över
Smuldegen:
125 g smör
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
Läggs över äpplena
Vispa 2 ägg och 2 dl mjölk som hälls över kakan
Och så in i ugnen, 175 grader i ca 45 minuter.
Servera med vaniljvisp.
Farmor Esters Plommonkaka
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa 2 ägg med 2 dl socker
Sätt till 2 dl mjöl+ 1 tsk bakpulver
Häll smeten i en smord form.
Lägg på urkärnade halva plommon (bäst med viktoria-plommon) med skalsidan upp.
Täck med hyvlat (osthyveln) smör eller margarin.
Strö över pärlsocker och grädda kakan i ca 30 min.
Servera med vispad grädde eller vaniljvisp
Valnötspaj med honung
100 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 uppvispat ägg
Smält smöret och låt svalna. Blanda mjöl, bakpulver och socker. Tillsätt smöret och det uppvispade ägget. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. 25 – 28 cm i diameter.
Grädda 200 grader i 5 min.
Fyllning:
200 g valnötskärnor ur burk
100 g smör
1,5 dl honung
4 msk mjöl
4 msk mjölk
Hacka valnötskärnorna grovt, bred ut på plåt och rosta i 150 grader ca 5 min. Blanda i en kastrull smör, honung, mjölk och mjöl. Sjud upp under omröring men koka inte.
Bred ut på den förgräddade bottnen, valnötterna också och grädda i 150 grader ca 20 min.
Kan göras i förväg. Även bra att frysa.
Frusen Cheesecake med apelsin eller citron
4 rejäla portioner
100 gram philadelphia ost eller annan cream cheese, naturell
3 äggulor
3 äggvitor
1/2 dl socker (ibland tar jag honung istället)
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
Fint rivet skal och saft från en apelsin(citron)
8 st digestivekex + ett par till dekoration att strö över vid servering
50 g smör, smält
Du behöver en form med löstagbar botten. Kör kexen (8st) i matberedare tills du har smulor. Tillsätt det smälta smöret och kör lite till. Pressa ner i din form, i ett jämnt lager.
Rör osten, äggulorna, sockret och apelsinskalet (citronskalet) till en jämn smet. Vispa grädden tills den är fast, och rör ner i ostsmeten. Vispa äggvitorna till ett fast skum, och vänd ner i smeten. Häll allt försiktigt ovanpå kexsmulorna, och ställ formen i frysen i minst sex timmar, gärna över natten.
Tina i ca 20 minuter före servering. Dekorera med skivad apelsin (om det är apelsin.cheescake) och krossade digestivekex. Servera gärna med frukt – en god sås kan man göra på ca 1,5 dl vit sirap och en liter jordgubbar.
Servera med vaniljvisp eller grädde.
Kladdig citrontårta (citronpaj)
Sätt ugnen på 200 grader.
Botten:
3 dl vetemjöl
1,5 msk strösocker
1 krm salt
125 gram smör
1 msk kallt vatten.
Det här blandas snabbt ihop till en deg som ska vila i kylskåpet en stund. Tryck ut den i en pajform och förgrädda ca 15 min. Sänk sen värmen till 150 grader.
Fyllning:
2 ägg +3 dl strösocker vispas pösigt.
100 g smält avsvalnat smör (margarin) hälls i. Saften och lite skal från 1 citron hälls i.
Häll över i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Fyllningen ska ha ”stannat” men fortfarande vara lös!
Smaskig kladdkaka- chokladkaka
Använd pajform eller en sån där rund form med löstagbar kant.
2 ägg + 2 dl socker röres pösigt
200 g smör + 200 g blockchoklad smältes försiktigt Se upp här!
2,5 dl vetemjöl + 1 tsk bakpulver röres i
Kakan gräddas i 12 min (jag gör det i 11 min) i 225 grader. Den ska vara lös när den tas ut!
Servera med vispad grädde eller vaniljvisp!
Citrontårta med mandel!
Det här är min favorittårta.
Sätt ugnen på 175 grader. smörj och bröa en rund form, gärna med löstagbara kanter.
Tårtbotten:
2 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl vetemjöl (blir nästan ännu bättre med glutenfritt mjöl)
0,75 dl potatismjöl
0,75 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner det i äggsmeten. Häll i formen och grädda ca 35 min.
Fyllning: Blanda ihop:
250 g kesella
1 dl créme fraiche
2 msk rivet citronskal + ev lite av saften
2 dl florsocker
50 g avsvalnat smält smör eller margarin hälls i
Dela tårtbottnen i 2 delar och bred fyllningen mellan och ovanpå..
Garnering: Flagad och rostad mandel samt vispgrädde. Köp färdigflagad mandel eller fixa det själv, är du lat så går det bra med grovhackad mandel. Lägg mandeln på en plåt och rosta den i ugnen i 175 grader ca 5 min. Passa noga, den bränns lätt.